5 речей, які варто робити під час сніданку, щоб покращити роботу мозку
Сніданок може стати не лише початком дня, а й "пальним" для мозку. Те, що ви їсте та робите зранку, напряму впливає на концентрацію, пам’ять та настрій протягом усього дня.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Еating well.
Пийте воду перед кавоюГідратація має вирішальне значення для функції мозку, і навіть легка дегідратація може погіршити концентрацію, гостроту розумових здібностей та увагу.
Дослідження, опубліковані на сайті BMC Medicine, показало, що недостатня гідратація може негативно впливати на швидкість обробки інформації, пам’ять та увагу.
Варто випивати склянку води перед кавою або під час неї, а потім кожну годину або дві протягом дня.
Поєднуйте білок з вуглеводамиДослідження в журналі Geriatr Psychiatry Neurology показало, що літні люди, які пропускали сніданок лише один або два рази на тиждень, частіше показували погані результати в тестах на когнітивні здібності, ніж ті, хто регулярно снідає.
Однак, якість та поєднання поживних речовин у сніданку також мають значення. Хоча класичні продукти для сніданку, такі як пластівці, тости, фрукти або вівсянка, забезпечують вуглеводи, які мозок використовує як паливо, але баланс вуглеводів і білка забезпечує ситість.
Білок допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, коли його вживають разом з вуглеводами, і підтримує енергію та концентрацію стабільною. Щоб отримати необхідний білок, їжте сир, йогурт, знежирене молоко, соєве молоко, яйця або навіть тунець.
Їжте ягодиЗа даними журналу Molecular Sciences, ягоди багаті на клітковину, мінерали, вітаміни та поліфеноли, які допомагають підтримувати роботу мозку. Їхні красиві насичено-фіолетові, червоні та сині кольори походять від антоціанів.
Вважається, що ці потужні антиоксиданти покращують пам'ять і когнітивне здоров'я, збільшуючи кровотік до мозку. Додайте ягоди до вівсянки, смузі або грецького йогурту.
Включіть яйцяЯйця - це не просто чудове джерело білка. Вони також містять інші поживні речовини, що покращують роботу мозку, особливо холін. Ця поживна речовина має вирішальне значення для підтримки розвитку мозку, пам’яті та настрою.
На сайті National Institutes of Health йдеться, оскільки організм не може виробляти холін, то потрібно отримувати його з їжі або добавок. Лише одне велике яйце забезпечує 27% добової норми.
Почніть свій ранок з яєць, змішавши їх з овочами, приготувавши швидкий тост з авокадо та яєць або простий омлет.
Обмежте доданий цукорМозку потрібно багато ключових поживних речовин на сніданок. Навіть якщо мозок використовує глюкозу (простий цукор) як основне паливо, вуглеводи краще отримувати з фруктів та цільного зерна, а не з доданого цукру.
Доданий цукор швидко засвоюється, що може призвести до стрибків та падінь рівня цукру в крові, а не до забезпечення стійкої енергії.
Вас може зацікавити:
- Дієтолог назвала білковий сніданок, який насичує енергією на цілий день
- 6 корисних сніданків, які можна приготувати за 15 хвилин
- Названо 4 продукти, які є найгіршим вибором для сніданку