Ваш ніж рве, а не ріже? Секрет заточування, про який ви не знали

Ваш ніж рве, а не ріже? Секрет заточування, про який ви не знали

Майже на кожній кухні є зубчастий ніж для хліба чи томатів, який з часом перетворюється зі зручного інструмента на знаряддя для катування продуктів. Багато хто вважає, що такі ножі неможливо нагострити вдома, і просто купує новий. Але це не так.

РБК-Україна пояснює, що повернути лезу первісну гостроту набагато легше, ніж здається.

Головна помилка при наточуванні ножа

Головна помилка - намагатися використати звичайну точилку для ножів. Вона лише пошкодить зубці. Секрет полягає у правильному інструменті та техніці, яка вимагає трохи терпіння, але дає чудовий результат.

Що вам знадобиться?

Для заточування зубчастого леза потрібен лише один інструмент - керамічний або алмазний точильний стрижень (також відомий як мусат). Найважливіший критерій - його діаметр має збігатися з розміром виїмок (зубців) на вашому ножі.

Покрокова інструкція наточування ножа

Знайдіть правильний бік

Уважно подивіться на лезо. Зазвичай зубчасті ножі заточені лише з одного боку (на ньому видно невеликі скоси на кожному зубці), а інший бік абсолютно плаский. Точити потрібно саме бік зі скосами.

Підберіть кут

Вставте точильний стрижень в першу виїмку (западину) на лезі. Нахиліть його так, щоб він повністю відповідав заводському куту заточування. Ви це відчуєте — стрижень ляже в западину ідеально.

Заточіть кожну виїмку

Зберігаючи правильний кут, зробіть 3-5 рухів стрижнем від себе, ніби намагаючись зрізати з нього тонкий шар металу. Повторіть цю процедуру для кожної виїмки по всій довжині леза.

Приберіть задирки

Після заточування на пласкому боці ножа утвориться ледь відчутна шорсткість (металеві задирки). Щоб її прибрати, покладіть ніж пласким боком на точильний камінь або дрібний наждачний папір і зробіть один легкий рух, ніби ви щось зрізаєте.

Ця проста процедура поверне вашому ножу здатність ідеально нарізати свіжий хліб з хрусткою скоринкою та м'які помідори, не розчавлюючи їх.

Вас може зацікавити:

  • 4 продукти, які категорично не варто готувати в аерогрилі
  • Як відіпрати кухонні рушники від бруду та жиру
  • Цей спосіб допоможе зберігати вершкове масло навіть без холодильника

При написанні матеріалу використовувалися такі джерела:Tru Earth, Taste of Home.