Чому українці їдять більше, ніж треба? Дієтолог назвала причину №1
В українців є звичка їсти на ходу, за комп'ютером, поспіхом. На це впливає і стиль життя - у щоденній метушні на повноцінний та спокійний прийом їжі банально бракує часу.
Як це впливає на травлення і чому людина за такого харчування переїдає - для РБК-Україна розповіла гастроентеролог-дієтолог, доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України Галина Анохіна.
Чому не можна їсти швидкоЛікарка зазначила, що можна їсти і сидячи, і стоячи - як людині завгодно. Головне - не їсти швидко. За її словами, якщо людина їсть швидко, вона переїдає.
"Коли їжа потрапляє в шлунок, він повинен її перетерти. За одне скорочення шлунка в кишківник надходить 20 мл перетертої їжі. Якщо людина їсть швидко, та ще й грубу їжу, заковтує її шматками, вона перевантажує шлунок. Адже шлунку потрібно більше часу, щоб перетерти з’їдене", - наголосила Анохіна.
Що відбувається в ШКТЛікарка розповіла, що у шлунку є гормон голоду грелін.
"І він еволюційно дуже "зацікавлений", щоб людина з’їла якомога більше. Цей гормон і стимулює людину багато їсти. На противагу йому в тонкій кишці є його антагоніст - гормон холецистокінін, який припиняє дію греліну", - зазначила професорка.
Але вона додала, що це відбувається тільки тоді, коли перша порція перетертої їжі, тобто вже згадані 20 мл, надійшла в тонку кишку.
Внаслідок того, що шлунок перетирає першу та всі наступні порції їжі значно довше, людина під дією греліну продовжує їсти і навіть не помічає, коли переїла.
"Тож треба намагатися їсти спокійно, не кваплячись, і ретельно пережовувати їжу", - наголосила лікарка.
Раніше ми писали, чому взимку люди їдять більше.
Крім того, розповідали про 11 перекусів, які зменшують апетит та допомагають скинути вагу.
Також писали про найкращу спецію, яка прискорює метаболізм і допомагає "спалити" більше калорій.