Їжте моркву з цими продуктами для насиченням вітаміном А

Їжте моркву з цими продуктами для насиченням вітаміном А

Морква містить вітамін А, але сам по собі він засвоюється слабо. Щоб організм отримав користь, моркву потрібно їсти разом із жирами, які запускають перетворення бета-каротину на вітамін А.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

З чим їсти моркву

Їжте моркву одночасно з їжею або перекусом, що містить жири, щоб отримати максимальну користь для здоров'я очей.

Морква отримує свій характерний яскраво-помаранчевий колір від бета-каротину - антиоксидантного пігменту, який організм перетворює на вітамін А під час перетравлення.

Вітамін А - це жиророзчинний вітамін. Це означає, що ви найкраще засвоюєте його, якщо вживаєте його разом із жирами.

Національні інститути охорони здоров'я, інформує, що одна склянка сирої моркви забезпечує 102% добової норми вітаміну А. 

Вітамін А сприяє здоров'ю очей, тому що живить інші частини ваших очей, такі як кон'юнктивальні оболонки та рогівку, підтримуючи їх зволоження.

Ідеальні поєднання

В журналі Nutrition Reviews йдеться, що бета-каротин є жиророзчинним, тобто організм засвоїть його більше, якщо ви будете їсти його разом з жирами. Продукти, що містять ненасичені жирні кислоти, допоможуть краще засвоювати бета-каротин, ніж продукти, що містять насичені жирні кислоти.

Приклади продуктів з ненасиченими жирними кислотами, які можна вживати разом із морквою, включають:

  • горіхи та насіння
  • горіхові пасти
  • авокадо
  • яйця  
  • жирна риба
  • оливкова олія
В сирій чи вареній моркві більше вітаміну А

Бета-каротин біодоступніший у вареній моркві, ніж у сирій. Біодоступність стосується легкості, з якою організм засвоює певну поживну речовину.

Тому вживання вареної моркви може допомогти вам засвоїти більше вітаміну А.

Приготування їжі допомагає більше засвоювати бета-каротин тому, що воно руйнує клітинні стінки моркви, що полегшує вивільнення та його подальше засвоєння організмом.  

Інші переваги моркви

Цей помаранчевий овоч має кілька інших переваг для здоров'я, а саме:

  • сприяє здоров'ю кісток - завдяки вмісту калію та вітаміну К
  • покращує травлення - все завдяки вмісту клітковини.
  • зміцнює імунну систему - завдяки вітаміну С, каротиноїдам, поліфенолам та іншим вітамінам, які вони містять
  • допомагає контролювати вагу - це низькокалорійна та поживна закуска
  • сприяє здоров'ю шкіри - завдяки різним поживним речовинам, які вони містять, включаючи вітамін С та каротиноїди
  • знижує ризик розвитку діабету 2 типу - завдяки вмісту бета-каротину

Інші продукти з високим вмістом вітаміну А включають:

  • яловича печінка
  • оселедець
  • манго
  • гарбуз
  • червоний перець
  • шпинат
  • батат

Вас може зацікавити:

  • Як правильно зберігати моркву, щоб вона залишалася свіжою та хрумкою
  • 4 прості правила вибору корисних цукерок від нутриціолога
  • Помилка №1, яку робить більшість під час застілля на свята