Їжте моркву з цими продуктами для насиченням вітаміном А
Морква містить вітамін А, але сам по собі він засвоюється слабо. Щоб організм отримав користь, моркву потрібно їсти разом із жирами, які запускають перетворення бета-каротину на вітамін А.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
З чим їсти морквуЇжте моркву одночасно з їжею або перекусом, що містить жири, щоб отримати максимальну користь для здоров'я очей.
Морква отримує свій характерний яскраво-помаранчевий колір від бета-каротину - антиоксидантного пігменту, який організм перетворює на вітамін А під час перетравлення.
Вітамін А - це жиророзчинний вітамін. Це означає, що ви найкраще засвоюєте його, якщо вживаєте його разом із жирами.
Національні інститути охорони здоров'я, інформує, що одна склянка сирої моркви забезпечує 102% добової норми вітаміну А.
Вітамін А сприяє здоров'ю очей, тому що живить інші частини ваших очей, такі як кон'юнктивальні оболонки та рогівку, підтримуючи їх зволоження.
Ідеальні поєднанняВ журналі Nutrition Reviews йдеться, що бета-каротин є жиророзчинним, тобто організм засвоїть його більше, якщо ви будете їсти його разом з жирами. Продукти, що містять ненасичені жирні кислоти, допоможуть краще засвоювати бета-каротин, ніж продукти, що містять насичені жирні кислоти.
Приклади продуктів з ненасиченими жирними кислотами, які можна вживати разом із морквою, включають:
- горіхи та насіння
- горіхові пасти
- авокадо
- яйця
- жирна риба
- оливкова олія
Бета-каротин біодоступніший у вареній моркві, ніж у сирій. Біодоступність стосується легкості, з якою організм засвоює певну поживну речовину.
Тому вживання вареної моркви може допомогти вам засвоїти більше вітаміну А.
Приготування їжі допомагає більше засвоювати бета-каротин тому, що воно руйнує клітинні стінки моркви, що полегшує вивільнення та його подальше засвоєння організмом.
Інші переваги морквиЦей помаранчевий овоч має кілька інших переваг для здоров'я, а саме:
- сприяє здоров'ю кісток - завдяки вмісту калію та вітаміну К
- покращує травлення - все завдяки вмісту клітковини.
- зміцнює імунну систему - завдяки вітаміну С, каротиноїдам, поліфенолам та іншим вітамінам, які вони містять
- допомагає контролювати вагу - це низькокалорійна та поживна закуска
- сприяє здоров'ю шкіри - завдяки різним поживним речовинам, які вони містять, включаючи вітамін С та каротиноїди
- знижує ризик розвитку діабету 2 типу - завдяки вмісту бета-каротину
Інші продукти з високим вмістом вітаміну А включають:
- яловича печінка
- оселедець
- манго
- гарбуз
- червоний перець
- шпинат
- батат
Вас може зацікавити:
- Як правильно зберігати моркву, щоб вона залишалася свіжою та хрумкою
- 4 прості правила вибору корисних цукерок від нутриціолога
- Помилка №1, яку робить більшість під час застілля на свята